April 05, 2013

Teeth clearance indeed!

Salam..fuuuhh almost a year left this blog..bersawang!!

Banyak benda nak update ni..tapi selama itu busybody with my study..huhu
Mula2 nak story-mory about my eldest son's teeth operation...opps clearance indeed!

Si abang (Nadhir Ibtisam) is now 5 years and by end of year 2012 we decided to move on to an aggressive step. that was to clear his mouth from decayed teeth. And what will left is just err..4 batang gigi depan bawah..haha..sadis ok gigi dia ni..bukan sebab tiap2 hari makan gula-gula (we being strict on that one) tapi according to his dentist, gigi susu dia tergolong dalam gigi yang easily vulnerable..cepat rosak..ditambah dengan tabiat bottlefeed setiap malam sampai ke pagi. Jadi gula dalam susu melekat pada gigi & menggalakkan bakteria membiak dengan riang-ria sepanjang malam. Jadi kalau anak nak hisap susu malam2, make sure lepas habis sebotol terus minum air suam utk bilas..tapi kalau anak yg tak kuasa nak celik mata pukul 1 pagi atau 3 pagi atau 5 pagi macam budak ni..ginilah resultnye ye..hehe (ampunkan mummy tidak bertegas dgn kamu ye anak! :)

Actually regim penjagaan gigi anak2 ni dah bermula dari umur setahun (lewat jgkla..xbagus2..nom nom)..memang dari kecik dah biasakan anak2 dengan melawat dentist.. Tapi mula2 just cuci gigi atau tampal gigi berlubang..lama-kelamaan sampaila ke tahap kena cabut gigi buruk ni..huhu

Mula2 cabut ok je..senang gamaknye..huhu..hepi je jumpa dentist..lepas setengah tahun & several visits, makin mencabar pulak keje dentist ni..mana tidaknye, gigi taring kot! Fobia mula tercetus bila in this one visit to this chinese dentist, first kena cucuk ubat kebas..huwaaaaa..bergegar klinik 2 tingkat tu! Bila dah kebas gusinya, dia start buat berair mulut..then bila dentist terpaksa gunakan tool macam playar tu..panjang giler gigi yg kena buang tu..huu ngeri jugakla tgk dentist tu kopak gigi (kuat betul tangan dentist ni ok!)..die punye melalak macam nak pecah gegendang telinga kami ni..huhu kesian sungguh tgk..

Visit seterusnya mintak dentist cabutkan gigi lain pulak..bila dentist (yg lain pulak) sua je tool die nak tgk ke dalam mulut..die terus meloncat dari kerusi pesakit tu & berlari pusing 1 bilik rawatan sambil menjerit-jerit histeria..siap ditepisnya secawan air kat mummy (lencun seluarku dah macam buang air plak org tgknye..adehh)..dah macam larian maraton pun ade (kat taman takde pulak ko lari macam tu kan)..terus dentist yg juga chinese ni cakap "kita jgn pressure die la..die sudah trauma ni" sambil advised kami refer pakar pergigian kanak-kanak di hospital kerajaan. Dentist tu kata ada method guna syrup utk pengsankan kanak-kanak & dlm operation gigi ni, semua gigi rosak dibuang sekaligus..mengurangkan kesakitan & trauma kanak2. Saya jenis tak takut tambah2 bila profesional yg suggest, tapi ayahnye takut jugak dengar. Bila ayahnye cerita pada tokwan lagi la banyak benda-benda merapu keluar (biasala org2 tua..). Takut effect mata la, otak la..bla3..kalah dentist tu explain lagi dah..haih malas saya nak dengar sangat. So saya sms pd seorang kawan (is a friend's wife..pakar gigi) bertanyakan prosedur ini. Dia juga suggest benda yg sama "dapatkan reference letter dari klinik gigi kerajaan utk buat appointment dengan pakar gigi kanak2 di hosp kerajaan".

Few weeks before the operation, saya tulis status di Fb tentang hal ni. Ramai la yg bagi feedback..malah ade yg explain dgn begitu terperinci prosedurnya hingga malam itu kami tak boleh tidur memikirkan kesan ke atas anak kecil ini. "OMG, what should we do now? Nak teruskan ke tak?" Ayahnye dah mula fikir macam2. Akhirnya dia dapat tahu dari seorang kawan yang bekerja sbg doctor, ade kawan sekolah lain yang sekarang menjadi pakar gigi kanak2 di KL ni. Terus esoknye die call & mintak pendapat profesional. Alhamdulillah, penerangannya sangat jelas. Nama pun pakar, bukan pakar beli ye..kawan ayahnye ni satu-satunya pakar pergigian kanak2 termuda di Malaysia (mungkin jugak di Asia), bertugas di HKL. Ayatnye lebih kurang camni "lebih baik buat operation & buang semua yg rosak serentak..jika dibiarkan boleh bengkak muka kerana jangkitan kuman..memburukkan lagi keadaan sedia ada". Alhamdulillah, kata sepakat dicapai antara saya & suami..tak perlu dengar cakap org walaupun org tu pernah melaluinya..dengar cakap pakar..jangan goyah bila tokwannye tegah lagi kali ni.

Satu-satunya org yg boleh buat saya bertenang & percaya dgn setiap keputusan yg diambil ialah nenek saya. Ye, nenek tak sekolah tapi tidak buta huruf. Nenek surirumah sepenuh masa & lebih tua dari ayah suami saya. Nenek yg jaga saya dari kecik. Tapi die selalu yakin dengan keputusan saya, sebab dia tahu saya selalu berfikir panjang dalam situasi penting. Kata nenek "buatlah kalau dah doc pakar pun cakap camtu..doa byk2 bagi Allah permudahkan..apa2 nanti bagitaula". Kami mula buat follow up dengan dentist Hospital Serdang. Kami juga mintak supaya operation dpt dijalankan sebelum akhir tahun 2012. Sebab kami sedang expecting another baby, duenya Januari 2013.

Lepas few months, saya dapat call pd hari Sabtu, "Puan, Isnin ni kita jadualkan operation utk Nadhir boleh ke? Pukul 7 perlu ada di tingkat 4, daycare. Anak kena mula puasa bermula 12 tengah malam, air pun tak boleh". Ahad malam Isnin, kami dua orang dah tak boleh lena. Dari petang dah ckp dengan Nadhir "abang kena makan banyak2 sekarang, nak tidur nanti tak boleh hisap susu dah". Ya Allah, Tuhan tu sentiasa dengar doa kita. Anak yg selama ni setiap malam tak lepas botol susu dari mulut, malam tu langsung tak merengek. Saya peluk Nadhir sampai ke subuh, kejutkan die pun senang. Adiknye pun ikut xbuat perangai. 7.30 pagi daftar di Serdang, terus masuk daycare. Dentist muda, Dr Normimi yg comey lote dtg bagi penerangan apa yg akan dibuang & tidak. Katanya "kami akan cuba selamatkan gigi bawah yg kurang rosak, buat treatment supaya Nadhir boleh makan. Tapi yg atas semuanya memang hopeless la (sambil gelak2)" hihi itu mmg xdpt dinafikan la. Saya & suami cakap "Doc buatla apa yg patut". Kami tanya macam2 utk kali terakhir.

Sebelum kejadian..khusyuk main Ipad


Dah ready pakai white gown..
Bila sampai turn Nadhir, ade sorang budak Arab disorong masuk daycare. Elok je dia tersedar, menjerit-jerit pd ayahnya. Tapi saya tengok ayahnye senyum aje..lembut je dia cakap dgn anaknye yg tak habis2 menjerit tu..hihi comel sgt anak arab ni. Marah betul die kat ayahnye tu..haha. Ayahnye senyum pada saya. Nadhir masuk dengan ayahnye sebab saya tengah sarat, temankan si adik (Nafiz) di daycare. Tengah2 tunggu, dapat whatsapp dari suami..gambar Nadhir yang ini..
Tengah menunggu dalam OT

Lepas setengah jam, suami whatsapp lagi.."belum buat apa2 lagi ni..adehh". Aikk tengok budak2 lain semua sekejap je, setengah jam dah tolak masuk daycare. Saya replied "Kenapa lambat sgt?". Suami tak jawab. Resahnye hati. Lepas 45 minit, suami masuk daycare. Saya tanya mana Nadhir. Dia kata baru bius, doc mintak keluar.

Suami pun cerita la "tunggu lama kat dalam tu, rupa2nya bukan turn Nadhir lagi, ada sorg lagi budak pompuan sepatutnya masuk dulu. Nurse g tolak Nadhir masuk tu kena marah dgn doc sebab salah nama. Doc cakap mana boleh ikut siapa dtg dulu, dia dah schedule nama & dah setup ubat bius ikut nama, umur, berat dll. Kata doc, klau salah orang, jadi apa2 kamu nak tanggung"..so nurse mintak tunggu & sorong masuk budak tu pulak. Bila doc sedang bagi ubat bius kat budak tu, tiba2 budak pompuan ni batuk dengan amat teruk & pengsan. Lepas tu bunyi pernafasan die sgt kuat, bunyi macam teruk sangat. Nampak semua nurse & doc berlari2 ambik macam2 peralatan. Doc pakar siap marahkan mak budak tu sbb tak jujur. Sebab ape saya tanya "rupa2nya anak die batuk & selsema, die xbagitau doc". Sebab tu la b4 any operation doc akan tanya anak sihat x, demam, batuk or flu x? Doc kena keluarkan kahak dari kerongkong die, sampai ayahnye yg duduk dekat situ pulak meremang bulu roma. Terus suami tanya pada doc, "nanti anak saya pun macam tu ke?". Doc: eh takdela, budak ni belum sihat betul2..kita kena keluarkan kahak". Nangis beria2 la maknye kat situ, yela sape tak syg anak kan..tapi itula kena berlaku jujur, ada kepentingannya di situ ye kawan2!

So bila budak pompuan tu dah selesai dgn selamat, sampaila turn Nadhir. Doc pakar gigi kanak2 tu Melayu, die bacakan surah Al-Fatihah semasa pkar yang lain bius Nadhir. Bila dah pengsan, die suruh ayahnye cium anak dulu sebelum tinggalkan OT. Alhamdulillah semuanya lancar.
Bila dah selesai, ada nurse dtg ambil katil Nadhir & mintak ayahnye standby sebelum anak terjaga supaya die x panik.


Baru masuk daycare, terjaga sekejap nangis sikit & terlena balik..masih di bawah pengaruh bius


Mula2 die terjaga tu nangis la sikit sebab die rasa mulut hanyir berdarah2 kan. Mulut pun masih rasa kebas, so die nangis sebab tak selesa. Doc pesan jangan bagi die kumur & ludah air liur berdarah tu..suruh die minum air masak dan telan dengan darah2 tu. Sebab kalau kumur & ludah, lebih lambat darah akan kering. So redha la si Nadhir telan air liur darah..kesian Mummy tengok. Tapi dia kira nak tidur je time tu sbb bius mengantuk kan. Then doc suruh gerakkan die bagi makan bubur sikit, nak tengok die muntah ke x lepas makan. Mula2 taknak makan, nak tido katanye. Puas la doc Normimi tu pujuk suruh makan bubur, kalau tak abang x boleh balik..tido kat sini tak best la abang..semua org dah balik. So die gagahkan la jgk makan aiskrim dan bubur sikit. Petang tu dalam pukul 6 dapatla discaj daycare sebab keadaan dia ok. Inila gambar Nadhir bila dah dapat makan & minum..puasa 12 jam tu, dari pukul 12 tengah malam sampai 12 tengahari baru masuk OT. Eh lebih 12 jam la, campur dkt sejam buat teeth clearance & tunggu die terjaga dari mamai bius..hihi

Takut nak senyum..huhu

Nila die superhero Abah & Mummy!! Wallaaaa...
 
Balik rumah kami check la mulut die..ade byk benang2 hitam dijahit menutupi lubang2 gigi yang di-clearkan..bila tanya, Nadhir jawab "sakit sikit2 je"..huhu kuat jgk budak kecik ni..
So lega la tokwan die yg dok call hari2 tanya itu ini macam2 sblm ni..huhu..tak sampai seminggu, dah boleh makan solid food..lepas 2 minggu hilangla semua benang2 hitam dalam mulut die..sekarang dah bulan 4 2013, 2 batang gigi dah last luruh dah tumbuh semula sbg gigi kekal..Alhamdulillah!

Terima kasih Allah, bagi kami pengalaman baru sbg parents..syukur!

4 comments:

  1. Salam elly, nak borak sikit la pasal case anak u and anak I ni sama. Anak I kene bottle baby caries. Boleh guide I ke mana dituju, jumlah cost semuanya tak. Boleh email ke saya petitekecikmolek@gmail.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  2. salam puan... boleh saya tau buat puan prosedur ni di hospital mana & berapa kosnya? sangat-sangat memerlukan maklumbalas puan kerana saya berada di dalam keresahan..emotionally & financially.. tq. -shayna. erynn148@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. boleh tak puan email pada saya prasedur ke mana dituju, jumlah cost semuanya tak
    anugerahnur278@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete